Miben tud segíteni egy könyvelési szolgáltató?

Miben tud segíteni egy könyvelési szolgáltató?

Miben tud segíteni egy könyvelési szolgáltató?Ma már szinte a legkisebb vállalkozásoknak is szükségük van könyvelőre, mert rengeteg olyan teendő van, amihez szakértelemre, rendelkezésre álló időre, vagy mindkettőre szükség van. Nézzünk meg néhány ilyen teendőt.

Egyéni vállalkozás esetén a korábban a KATA volt a nyerő a legtöbb vállalkozó számára, de a megváltozott jogszabályoknak köszönhetően már egyéni vállalkozóként sem olyan egyszerű az adózást megoldani, és szükség lehet könyvelőre. Nagyobb cégek esetén pedig kötelező a könyvelő megbízása.

A személyi jövedelemadóval és az adó és járulék bevallással kapcsolatos teendők összetettek és nagy körültekintést igényelnek. Nagyon könnyű hibázni, vagy nem a jogszabályoknak megfelelően elkészíteni a bevallásokat, aminek aztán komoly büntetés is lehet a vége. A könyvelési szolgáltatások keretein belül ezeket a teendőket a könyvelők mind elvégzik, és nem kell a vállalkozóknak ezen stresszelniük.

A munkavállalók járulékai közé tartozik a TB járulék fizetése, valamint a hozzá kapcsolódó teendők is. Mindezek mellett a bérszámfejtésről sem szabad megfeledkezni. Ki kell számolni a járulékokat, fizetéseket, számolni kell a szabadnapokkal és a táppénzzel is, valamint az egyéni tényezőket is mind figyelembe kell venni. Laikusként könnyű belekeveredni a bérszámfejtésbe, érdemes hozzáértő könyvelőre bízni inkább.


Comments are closed.