Hogyan védekezzünk a vadkár ellen?

Hogyan védekezzünk a vadkár ellen?

Hogyan védekezzünk a vadkár ellen?A mezőgazdasági termelés egyik legnagyobb problémája a vadkár előfordulása. Ennek megfelelően mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megelőzzük a vadkárt, ugyanis jelentős bevételkiesést jelenthet a nem megfelelő védekezés. Lássuk, milyen megoldásokkal lehet manapság vadkár ellen védekezni.

Kerítés

A kerítés előnye, hogy kiváló megoldást nyújt a vadak ellen, hátránya, hogy az egyik legdrágább módja a vadak elleni védekezésnek. Ha ezt a módszert választjuk, figyelni kell arra, hogy a kerítésen belülre jutó vadaknak lehetőséget kell biztosítani a kijutásra.

Villanypásztor

A villanypásztor, a kerítéshez hasonlóan, a fizikai megoldások közé tartozik, és a körbekerítés elvét követi. Előnye, hogy jelentősen kisebb költségekkel rendelkezik, mint a kerítés, valamint az is, hogy a kerítéssel szemben a villanypásztort nem teszik tönkre az állatok, mivel az áramütés miatt nem fognak közel menni hozzá. Hátránya, hogy folyamatos áramellátásra van szükség működtetéséhez, ami általában egy napelemet és akkumulátort szokott jelenteni. Ezek az eszközök értékesek, így fennáll annak a veszélye, hogy valaki eltulajdonítja őket.

Zajt generáló eszközök

Az olcsóbb megoldások közé tartoznak az olyan eszközök, melyek pl. szeles időben zajt adnak ki, ami elriasztja a vadakat. Hátrányuk, hogy nem nyújtanak megbízható védelmet, azonban az alacsony költség miatt mégis kedvelt vadkár elleni védekezést jelentő eszközök a gazdák körében.


Comments are closed.