Tudnivalók kerti tavak téliesítéséről

Tudnivalók kerti tavak téliesítéséről

Tudnivalók kerti tavak téliesítésérőlA kerti tavak kiváló megoldást nyújtanak az udvar díszítésére, szebbé tételére. Nyáron általában könnyebb dolgunk van, ebben az időszakban könnyebb megőrizni a tó élővilágát, télen azonban a fagy miatt fokozottan oda kell figyelni több dologra is. Az egyik ilyen pl. a kerti tó levegőztetése, ami elengedhetetlen, hogy a befagyott tóban a halak életben maradjanak.

A teljesen befagyott tó több szempontból is problémát jelent az élővilág számára. Az oxigén áramlására általában a legjobb megoldás télen a lékek kialakítása, aminek több funkciója is van. Először a lék meggátolja a teljes befagyást, valamint segíti az oxigén áramlását, és az iszapban felszabaduló mérgező gázok eltávozását is. Mély tavak esetén a víz alsó rétege nem fog befagyni, így ott a halak ki tudnak telelni akkor is, ha a felső réteg befagyna, de lékek nélkül nem lenne elég oxigénjük egy idő után.

Ahogy nyáron is, télen is ügyelni kell arra, hogy hulló falevelek, egyéb szennyeződéseket még azelőtt eltávolítsuk, mielőtt elkezdenének lebomlani, mivel a bomlás következtében a halakra kedvezőtlen folyamatok fognak végbemenni a tóban.

Ha már befagyott a tó esetleg, akkor a mechanikus jégtörést el kell felejteni, olyan megoldást kell választani, ami nem zavarja a halakat a víz alatt. A jég törésével több kárt lehet okozni, mint hasznot. Helyette a meleg vizes jégoldást, vagy a tófűtő használatát javasolják.

Ha még időben gondolkodunk, beszerezhetünk egy léktartót is, melynek feladata, hogy meggátolja a befagyást és biztosítja az oxigén áramlást anélkül, hogy naponta figyelni kellene arra, hogy minden megfelelően működik-e kerti tavunkkal.


Comments are closed.